РОЗВИТОК КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ З ОЦІНЮВАННЯ ПИСЕМНОГО МОВЛЕННЯ УЧНІВ: КЕМБРИДЖСЬКИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ПИСЬМА НА ІСПИТІ A2 KEY FOR SCHOOLS - БІДЮК, НАТАЛЯ; ЗАЧИНСЬКА, НАТАЛЯ; САДОВЕЦЬ, ОЛЕСЯ (Comparative Professional Pedagogy, 2025)
У статті розглянуто особливості міжнародного іспиту A2 Key for Schools, що належить до лінійки Кембриджських іспитів, та його значення у системі загальної середньої освіти та розвитку в майбутніх учителів англійської мови компетентності з оцінювання писемного мовлення учнів. Окрему увагу приділено письмовій частині іспиту, а саме завданням на написання електронного листа / листа та розповіді, а також підготовці студентів педагогічних спеціальностей до застосування аналітичної шкали (Writing Assessment Scale) та дескрипторів рівня A2 CEFR для оцінювання учнівських письмових робіт. На основі офіційних екзаменаційних матеріалів та ресурсів для професійного розвитку вчителів запропоновано рамку ключових компетентностей майбутніх учителів англійської мови. До них віднесено: розуміння принципів аналітичного оцінювання писемного мовлення та структури шкали оцінювання; інтерпретацію та застосування критеріїв рівня A2 під час роботи з текстами учнів; проєктування логічно послідовних серій уроків, що інтегрують підготовку до A2 Key for Schools з комунікативним розвитком навичок письма; використання формувального оцінювання, різних форматів зворотного зв’язку та самооцінювання; організацію пробних тестувань, аналіз типових помилок учнів і планування подальшого навчання на цій основі. Практичні результати дослідження стосуються вибіркового курсу «Міжнародні мовні іспити та особливості підготовки до них», який подано як орієнтир для проєктування методичних і оцінювальних компонентів, узгоджених із вимогами міжнародних іспитів. Обґрунтовано, що усвідомлена, рефлексивна та етично виважена підготовка до іспиту сприяє підвищенню результатів учнів у письмових завданнях і водночас професійному зростанню майбутніх учителів. Узгодження університетської підготовки з реаліями шкільної освіти в межах запропонованої рамки допомагає сформувати у майбутніх учителів ґрунтовне розуміння письмової частини іспиту A2 Key for Schools та забезпечити ефективну підготовку школярів до складання іспиту. Подальше дослідження спрямоване на вивчення довгострокового впливу оцінювання грамотності на результати навчання, адаптацію рамки до інших іспитів, що відповідають CEFR, та інтеграцію цифрових інструментів оцінювання для покращення підготовки вчителів.