САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ У СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - ГУБІН, ЮРІЙ (Comparative Professional Pedagogy, 2026)
Обґрунтовано важливість самостійної роботи студентів спеціальності «Міжнародні відносини» у процесі їх професійної підготовки у ЗВО Великої Британії. З’ясовано, що лише близько 20 % навчального навантаження студентів становлять аудиторні заняття, решта 80 % - самостійна робота, яка спрямована на поглиблення загальних та професійних знань, а також розвиток організаційних навичок (раціонального використання часу та планування); навичок аналітичного читання та рефлексійних навичок. Проаналізовано особливості самостійної роботи студентів-міжнародників у провідних університетах Великої Британії, зокрема Королівському коледжі Лондона, Ланкастерському університеті, Манчестерському університеті, університеті Бірмінгема, Кента, Лондона, Редінга, Суссексу. Визначено, що основними формами самостійної роботи є: опрацювання літературних джерел; підготовка презентацій; підготовка до іспитів; курсові проєкти; виконання аналітичних письмових завдань (аргументовані есе, метод case study тощо); дослідницькі проєкти; критичні огляди; дипломна робота. Університети Великої Британії пропонують окремі модулі для самостійної роботи студентів під супервізією викладачів для написання дипломної роботи, а також для формування навичок роботи з програмним забезпеченням SPSS (<a href="https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Statistical+Package+for+the+Social+Sciences&mstk=AUtExfDuqrLh-LHOahtfW6TjKc37dpLxva3Mn2-X8Y49OUPwkpe3E2v6j0qZvlIen5IGJrS_q0UeLgvYZd3BzeHiVHhJsqSOEogbIPCrhqwdO1exgJlJ69ievkHKmLgAZOxylXZVjBn8PhWNlxzalrpon7nkwm7n-oNpKxl2z3VDE0kN_5Y&csui=3&ved=2ahUKEwjV2PiqwZqRAxWjHBAIHShaBagQgK4QegQIARAC">Statistical Package for the Social Sciences) для статистичного аналізу, управління даними та їх візуалізації, розвитку аналітичних навичок та методів кількісного аналізу. Окреслено два основних вектори самостійної роботи студентів-міжнародників: самостійне дослідження у рамках офіційно затвердженої університетської теми; самостійна робота в рамках самоосвіти. З’ясовано, що британські університети пропонують різні ресурси для самостійної роботи студентів, такі як відкриті навчальні онлайн-курси, онлайн-платформи MIT's OpenCourseWare, OpenLearn, репозитарії тощо. Самостійна робота студентів ОП «Міжнародні відносини» часто носить міждисциплінарний характер і передбачає дослідження з суміжних галузей (антропології, економіки, соціології та політології). Проаналізовано методи навчання студентів-міжнародників, які базуються переважно на самостійній роботі: перевернутий клас; «мисленнєві експерименти»; цифровий сторітеллінг; креативні проєкти (створення політичної радіопрограми або подкасту); моделювання кризових ситуацій. На особливу увагу заслуговує самостійна робота студентів-міжнародників у формі виконання індивідуального дослідницького проєкту в рамках інноваційного модуля, який передбачає застосування сучасної теорії до реальних проблем міжнародної політики з використанням інноваційних методів навчання.