СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ВИКЛАДАННІ ТЕОРЕТИЧНОЇ ГРАМАТИКИ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ПОРІВНЯЛЬНІ ОСВІТНІ ПРАКТИКИ - ОРЛОВСЬКА, ОЛЬГА (Comparative Professional Pedagogy, 2026)
У статті здійснено аналіз сучасних тенденцій викладання теоретичної граматики англійської мови у закладах вищої освіти в умовах цифрової трансформації освіти, глобалізації освітнього простору та зростання ролі студентоцентрованого навчання. Дослідження зосереджено на інноваційних методичних підходах, а також на особливостях їх реалізації в різних освітніх системах, зокрема у США, Великій Британії, Німеччині та Україні. Викладання теоретичної граматики розглядається не як ізольоване вивчення граматичних категорій, а як інтегрована складова формування лінгвістичної, комунікативної, аналітичної та професійної компетентності здобувачів освіти. У роботі проаналізовано шість провідних тенденцій сучасного викладання граматики: персоналізацію навчання на основі штучного інтелекту, модель перевернутого класу, змішане навчання та цифрову інтеграцію, індуктивне й завданнєве навчання, мультимодальну грамотність та гейміфікацію. Особливу увагу приділено педагогічному потенціалу адаптивних навчальних платформ, систем інтелектуального супроводу та цифрових інструментів оцінювання. Порівняльний аналіз освітніх практик показав, що європейські освітні системи демонструють акцент на контрастивному аналізі граматичних систем та академічній лінгвістичній підготовці, тоді як американські університети надають перевагу комунікативному застосуванню граматичних знань, автономії студентів та міждисциплінарності. Доведено, що ефективне викладання теоретичної граматики англійської мови ґрунтується на методичній гнучкості, інтеграції цифрових технологій, використанні автентичного мовного матеріалу та поєднанні експліцитних і імпліцитних підходів до навчання.