ПІДХОДИ ДО ВИКЛАДАННЯ ГРАМАТИКИ АНГЛІЙСЬКЇ МОВИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ США - ОРЛОВСЬКА, ОЛЬГА (Comparative Professional Pedagogy, 2025)
У статті здійснено аналіз сучасних підходів до викладання граматики англійської мови в університетах США в умовах трансформації системи вищої освіти та зростання вимог до формування іншомовної комунікативної компетентності студентів. Викладання граматики розглядається не як ізольований аспект мовної підготовки, а як важлива складова цілісного процесу формування мовленнєвих умінь, необхідних для ефективного академічного й професійного спілкування. Основна увага зосереджена на чотирьох провідних підходах до навчання граматики, що широко застосовуються у закладах вищої освіти США, а саме: комунікативному навчанні граматики (Communicative Grammar Teaching), граматиці в межах завданнєвого навчання (Task-Based Language Teaching), індуктивному та дедуктивному підходах до опрацювання граматичного матеріалу, а також технологічно орієнтованому викладанні граматики. У статті розкрито теоретико-методологічні засади кожного з означених підходів на основі праць провідних зарубіжних науковців. Проаналізовано дидактичний потенціал комунікативного та завданнєвого навчання граматики, які передбачають використання мовного матеріалу в реальних або наближених до реальних умовах спілкування та активне залучення студентів до мовленнєвої діяльності. Індуктивний і дедуктивний підходи розглянуто з позицій когнітивної доцільності та можливостей їх застосування залежно від рівня мовної підготовки студентів і цілей навчання. Окрему увагу приділено ролі цифрових технологій у навчанні граматики, зокрема використанню онлайн-корпусів, освітніх платформ, мобільних застосунків і систем управління навчанням, що сприяють індивідуалізації навчального процесу та підвищенню автономії здобувачів освіти. Зроблено висновок, що ефективне викладання граматики в університетах США ґрунтується на інтеграції різних методичних підходів, поєднанні роботи над формою і значенням та використанні інноваційних освітніх технологій.