ЯК ІНОЗЕМНОЇ У СЕРЕДНІЙ ШКОЛІ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНИХ ЗАСТОСУНКІВ: АДАПТАЦІЯ ДОСВІДУ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ - ЩЕРВЯНІНА, АННА (Comparative Professional Pedagogy, 2025)
Обґрунтовано, що використання мобільних застосунків у процесі викладання англійської мови в середній школі стає одним із ключових елементів цифровізації освіти в країнах Центральної та Східної Європи. Польща, Румунія, Чехія та Угорщина демонструють схожі тенденції у впровадженні мобільних технологій у шкільну іншомовну освіту, зберігаючи при цьому національні особливості освітньої політики та методів викладання англійської як іноземної (ESL). Проаналізовано низку мобільних застосунків (Duolingo, Busuu, Quizlet, Kahoot!, Wordwall, LingQ, WocaBee, Memrise, Mondly, Lucidchart, MindMeister, Canva, GoConqr, Socrative, Zoom та Google Meet, Anki, WordUp.common тощо), що використовуються для вивчення англійської як іноземної в школах Польщі, Румунії, Чехії та Угорщини, та визначено їхні основні переваги (персоналізація та адаптивність; поєднання з традиційними освітніми ресурсами; формування цифрової та мовної грамотності; базування на освітніх підходах мікронавчання та гейміфікації; доступність; інтерактивність; різноманітність навчальних засобів та форм навчання (від аудіо- та відеоматеріалів до інтерактивних ігор та онлайн-вправ); підвищення мотивації до навчання. Водночас виявлено й недоліки: залежність від технічних засобів та якості інтернет-з’єднання; складність здійснення контролю за використанням мобільних пристроїв не за призначенням; відволікання учнів від основного навчального процесу; неоднозначність змісту (не всі матеріали в застосунках можуть бути високої якості або відповідати академічним вимогам). З’ясовано, що використовуючи мобільні застосунки, вчителі повинні забезпечити реалізацію чотирьох фундаментальних принципів: інформаційного; технологічного; процедурного та діяльнісного. Останній визначається здатністю організовувати активну навчально-пізнавальну діяльність учнів шляхом обробки інформаційних ресурсів. Доведено, що за належної організації та контролю, мобільні застосунки є безцінним інструментом для викладання англійської як іноземної, оскільки вони забезпечують адаптований зміст, інтерактивність, різноманітність видів діяльності, високу мотивацію до навчання; ресурси для самостійної роботи; багаторівневий підхід; легку доступність.