(untitled) (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
У статті актуалізовано необхідність опрацювання проблеми формування підприємницької компетентності майбутнього вчителя початкової школи у вітчизняному і зарубіжному досвіді. Зазначено, що впродовж багатьох років розвиток підприємливості громадян і організацій Європи є однією з ключових цілей політики Європейського Союзу і держав-членів; поглиблюється розуміння того, що підприємницьким умінням, знанням і настановам можна навчитися, що обумовлює широкий розвиток підприємницького мислення і підприємницької культури, корисних як для окремих громадян, так і для суспільства зокрема. Представлено структуру підприємницької компетентності Entre Comp, що презентує концептуальну модель та визначення підприємницьких компетенцій, пропонує шляхи та способи вдосконалення підприємницької спроможності громадян і організацій Європи. Розглянуто досвід підприємницької підготовки як частини освітнього процесу у Великій Британії, що спрямований на цілеспрямоване формування якостей особистості підприємця та компетентності щодо організації та здійснення проєктів малого бізнесу. Констатовано відсутність усталеного трактування поняття «підприємницька компетентність» у науково-педагогічних працях. Закцентовано увагу на студіюванні підприємницької компетентності як інтегративної якості особистості, комплексу особистісних або ділових якостей, моделі поведінки, що базується на навичках критичного мислення, творчості, ініціативності, наполегливості, вмінні розв’язувати проблеми і співпрацювати, створювати і впроваджувати в економічне життя суспільства інновації. Декларується необхідність навчання підприємництву, формування у сучасного вчителя підприємницької компетентності на загальнодержавному рівні (Професійний стандарт), в українсько-польському проєкті «Уроки з підприємницьким тлом», наукових студіях українських і зарубіжних учених.