(untitled) (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
У статті розкрито результати порівняльного дослідження іншомовної підготовки прикордонників у країнах Європейського Союзу та Україні. Встановлено, що Базова програма підготовки українських прикордонників у Головному центрі підготовки персоналу Державної прикордонної служби України значною мірою узгоджена із Уніфікованою програмою базової підготовки європейських прикордонників та відповідає Галузевій рамці кваліфікації сфери охорони кордону країн Європейського Союзу. Проведений порівняльний аналіз відповідності тематики іншомовної професійної підготовки системи спільної професійної підготовки персоналу в країнах Європейського Союзу виявив окремі професійно-орієнтовані теми, які відсутні у вітчизняних програмах підготовки прикордонників базового рівня. Відсутність згаданих тем пояснюється характерними особливостями європейських прикордонних відомств, такими як: структура європейських прикордонних служб, основні нормативно-правові документи Європейського Союзу пов’язані зі сферою охорони кордону. Деякі відсутні теми в українській програмі підготовки прикордонників висвітлено частково, такі як: «Транскордонна злочинність», яка вивчається в рамках теми «Прикордонні перевірки»; тема «Затримання, утримання та повернення» частково висвітлена у темах «Вирішення конфліктів» та «Прикордонні перевірки». Також є теми, які майже повністю відсутні в національній програмі підготовки: «Основоположні права людини», «Надання першої медичної допомоги», «Публічні функції», хоча основні принципи, кейси та рольові ігри за цією тематикою національна програма підготовки охоплює. Перспективами подальших наукових досліджень є питання практичного впровадження європейського досвіду іншомовної професійної підготовки прикордонників у практику освітнього процесу українських прикордонних закладів освіти.