(untitled) (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
У статті розглядаються можливості кар’єрного зростання вчителів у країнах Європи, таких як Угорщина, Латвія, Швеція, Литва, Бельгія, Німеччина, Італія, Іспанія, Словенія, Польща, Румунія та інших. Охарактеризовано основні етапи просування вчителів кар’єрними сходинками та роль рамки компетентностей вчителів у цьому процесі. Визначено два типи кар’єрного зростання вчителів у європейських країнах – пряме (єдине) та багаторівневе (ієрархічне). З’ясовано, що кар’єрне зростання вчителів можливе лише до тих сходинок, які передбачають викладацьку діяльність. Вимоги, що висуваються до вчителів, які претендують на кар’єрне зростання, базуються на шести критеріях: позитивні результати оцінювання діяльності вчителя; професійний стаж; володіння специфічними компетентностями; професійний розвиток; дослідницька діяльність; розробка або проведення курсів професійного розвитку. З’ясовано роль адміністрації шкіл та вищих освітніх органів (місцевих та національних) у прийнятті рішення щодо кар’єрного зростання вчителів у різних країнах Європи. Визначено, що додаткові педагогічні та методичні обов’язки вчителів, які сприяють їх кар’єрному зростанню, зазвичай пов’язані з їх участю у розробці навчальних планів та змісту дисциплін; підтримкою учнів; участю у житті школи; у професійному розвитку інших учителів; в оцінюванні вчителів інших шкіл. Виявлено, що у деяких країнах Європи вчителям надається кар’єрна підтримка у формі забезпечення інформацією, наставництвом та консультуванням. Досліджено можливості для вчителів щодо розширення професійного досвіду та окреслено кроки, які можуть допомогти їм у просуванні кар’єрними сходинками. З’ясовано, що ключовим фактором при прийняті рішення про кар’єрне зростання є рамка компетентностей вчителів, яка дещо відрізняється у різних країнах Європи, але зазвичай включає психологічні, педагогічні, предметні компетентності, а також ті, які пов’язані з підходами до викладання, організацією навчання та оцінювання, комунікацією з учнями, співпрацею з колегами, батьками та іншими стейкхолдерами. Інформація у рамках компетентностей класифікуються за чотирма категоріями: початкова освіта вчителів; вступ у професію; безперервний професійний розвиток; інше.