(untitled) (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
Авторки базуються на ідеї, що європейський досвід розвитку та інтеграції неформальної освіти у загальну освітню систему свідчить про вплив поширеності й цінності освіти на розвиток різних соціальних систем. Зокрема, людиноцентричність як основний принцип реалізації неформальної освіти є умовою більш справедливого розподілу благ, а також економічного та соціального зростання країни. Зв’язок неформальної освіти та соціальної роботи представлено через розробку концепції «Громади, що навчається». Ідея концепції полягає у підвищенні конкурентоспроможності територіальної громади завдяки нарощуванню освітніх можливостей і відповідного статусного, економічного, емоційного тощо зростання. Означено залежність економічного зростання громади та доступності освітніх послуг для населення через аналіз даних Індексу розвитку людського капіталу (англ. Human Development Index, HDI). Наведено приклади застосування неформальної освіти для реалізації соціальних впливів у країнах Європи. Подано результати аналізу показників рівня зайнятості населення згідно з моніторинговим звітом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Встановлено, що чим нижчим є рівень освіти людини, тим нижчі відсоткові показники її економічної активності: усе населення – 71,8 %; з повною вищою освітою – 81,9 %; з професійно-технічною освітою – 74,6 %; з повною загальною середньою освітою – 58,6 %; з базовою загальною середньою освітою – 49,9% з початковою загальною освітою – 9,4 %. Частка молоді, яка не працює, не навчається і не набуває професійних навичок, у загальній чисельності осіб віком 15–24 роки становить 14,5 %; з них 17,8 % жінок, 11,3 % чоловіків, 11,6 % жителів міста і 19,4 % – села. Відповідно, реалізація соціальної політики, спрямованої на економічну активізацію населення, може здійснюватися за рахунок впровадження неформальної освіти для людей, які в силу віку, сімейних обставин, стану здоров’я, території проживання є соціально виключеними з життя громади. Сформульовано потенціали неформальної освіти при організації соціальної роботи з різними категоріями клієнтів. Доведено, що застосування у соціальній роботі неформальної освіти як інструменту впливу дозволяє надати процесу соціальної підтримки ресурсно-орієнтованого підходу, який опирається на сильні сторони клієнтів через наснаження й врахування потреб. Ключові слова: неформальна освіта, соціальна робота, соціальна