СУТНІСТЬ УЧНІВСТВА В ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ УКРАЇНИ ТА ДЕЯКИХ КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ (Comparative Professional Pedagogy, 2024)
У статті проаналізовано сутність учнівства в професійній освіті України та деяких країн Європейського Союзу. Мета статті – дослідити та проаналізувати сутність учнівства в професійно-технічних навчальних закладах України та Європейського Союзу. В умовах процесів євроінтеграції України, дослідження учнівства як однієї з кращих практик практичної підготовки сфери професійного навчання в Європейському Союзі є актуальним й перспективним для покращення системи професійного навчання вітчизняних здобувачів професійно-технічної освіти.Висвітлено, що учнівство є гнучкою формою професійної підготовки і здатне адаптуватись до умов освітньої системи. Обґрунтовано, що учнівство має як спільні, так і відмінні риси в кожній країні. Спільна риса – соціальна захищеність учня на законодавчому рівні шляхом укладання угод з роботодавцем. З’ясовано, що країни Європейського Союзу докладають зусиль, щоб учні професійних навчальних закладів були зацікавлені у досягненні максимально високого рівня професіоналізму. Відмінності учнівства в межах кожної країни, як України, так і країн Європейського Союзу, існують в інструментах регулювання на державному рівні. Можна констатувати, що вітчизняна система професійної освіти в галузі учнівства має багато спільного з системою професійної освіти та учнівства Франції, а саме: в розробленні навчальних програм та відповідності рівню професійної підготовки. З’ясовано, що система учнівства залежить від складних інституційних умов залучення роботодавців до висококваліфікованої підготовки та зацікавлення молодих людей системою учнівства, а саме: від активної участі організацій, які діють на ринку праці, сертифікації та захисту майстерності, контролю за якістю навчального процесу на робочому місці та можливостей для кар’єрного росту після завершення навчання в системі професійної освіти, включаючи доступ до вищої професійної освіти.Зроблено висновок, що учнівство в професійній освіті країн Європейського Союзу базується на: спільних ціннісних принципах рівності і соціальної інклюзії (всеохоплюючий та безкоштовний доступ до якісної професійної освіти, досягнення соціальної рівності і соціальної інклюзії в професійній освіті); забезпеченні професійною освітою і навчанням виключних можливостей для працевлаштування випускників; значному ступені інтеграції соціальних партнерів у процес управління професійною освітою; взаємодії з закладами професійної освіти; забезпеченні практико орієнтованої підготовки; спільному фінансуванні.
Keywords: професійна освіта; професійно-технічні навчальні заклади; учнівство; учні; Україна; країни Європейського Союзу