BACHELOR’S PROGRAM IN “INTEGRATED DESIGN” AND ITS IMPLEMENTATION IN INTERNATIONAL DESIGN SCHOOL AT COLOGNE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
Стаття спрямована на вивчення та аналіз особливостей підготовки студентів за бакалаврською програмою «Інтегрований дизайн» в Міжнародній школі дизайну (KISD) при Кельнському університеті прикладних наук, щоб окреслити позитивні риси та аспекти досвіду, які можна запозичити для реалізації подібних програм в університетах країн, що розвиваються. KISD спирається на систему навчання, яка виходить за межі традиційних рамок дизайну та поєднує різні дизайнерські підходи, практику та техніки. Бакалаврська програма з «Інтегрованого дизайну» передбачає роботу студентів щонайменше у десяти з дванадцяти галузей знань KISD: «Образ та рух», «Ідентичність та дизайн», «Дизайн для виробництва», «Концепції дизайну», «Дизайн та економіка», «Теорія та дослідження дизайну», «Гендер та дизайн», «Дизайн інтерфейсів та інтерактивний дизайн», «Екологія та дизайн», «Технологія виробництва», «Дизайн послуг», «Типографія та макет». Визначено, що професійна орієнтація студентів у KISD формується у чотири етапи: «Відкриття»; «Зв’язки»; «Міжнародний»; «Фокус». Додатковою вимогою є тест на придатність, який безпосередньо пов’язаний із програмою навчання, і за допомогою якого студенти можуть продемонструвати свою придатність до програми. Бакалаврська програма за спеціальністю «Інтегрований дизайн» пропонує студентам на вибір 2 курси навчання наприкінці першого навчального року: «Інтегровані дослідження в галузі дизайну» та «Європейські дослідження в галузі дизайну». Навчання за програмою «Інтегрований дизайн» організоване в модулі та орієнтоване на проекти. Успішне завершення навчальної програми підтверджується модульними іспитами протягом усієї програми навчання та підсумковим іспитом (бакалаврською роботою та заключною презентацією). Іспити можуть бути декількох видів: усні, письмові, інші (домашні завдання, портфоліо тощо) та комбіновані. Захист відбувається після презентації та спрямований на оцінку здатності студентів представляти роботу усно, самостійно пояснювати та усвідомлювати можливості практичного застосування результатів бакалаврської роботи, її предметно-методичні аспекти, міждисциплінарний контекст, міждисциплінарні перспективи. Детально описано процедуру розрахунку остаточної накопичувальної оцінки за бакалаврський іспит.
Keywords: дизайн; бакалаврська програма; “Інтегрований дизайн”; модулі; Міжнародна школа дизайну; Кельн; модульний проект; модульний іспит; бакалаврський іспит