INTERACTIVE METHODS OF PATRIOTIC EDUCATION FOR FUTURE NAVAL CADETS: INTERNATIONAL DIMENSIONS (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
Стаття розглядає наукову проблему використання інтерактивних методів у системі національного-патріотичного виховання майбутніх фахівців морської галузі у контексті поглядів зарубіжних науковців. З’ясовано, що у сучасних історичних та соціально-економічних умовах, відмовившись від зайвої ідеологізації та світоглядного монополізму, схематизму і формалізму в педагогічному процесі, а також взявши на озброєння більш ефективні освітні технології, національна освіта створює нову систему формування патріотів своєї держави засобами навчально-виховної діяльності. Встановлено, що оскільки інтерактивні методи характеризуються посиленою педагогічною взаємодією, інтенсивністю комунікації, обміном діяльностями, зміною і різноманітністю її видів, форм і прийомів, цілеспрямованою рефлексією учасників, то освітнім результатом їх реалізації виступає зміна та вдосконалення моделей поведінки і діяльності курсантів у напрямку національно-патріотичної вихованості. Зазначено, що впровадження інтерактивних та комунікативних форм особистісно орієнтованого виховання курсантів морського коледжу найбільш повно реалізують інваріанти особистісно орієнтованого підходу до вищеназваного освітнього процесу, оскільки під час активної участі в них вихованці знаходяться в ситуації вибору моральних норм, цінностей, стилю поведінки тобто набувають позитивного особистісного життєвого досвіду. Важливою умовою реалізації цілей національно- патріотичного виховання є підготовка педагога в змістовному і методичному планах. Сьогодні ще не склалися оригінальні методики, притаманні саме національно-патріотичному вихованню студентів. Однак, цілком зрозуміло одне – розвиток у студентів патріотичних почуттів, патріотичної самосвідомості, духовності і культури, самостійності, ініціативності, здатності до успішної соціалізації в сучасному інформаційному суспільстві на основі традиційних методів практично недосяжно. Фахівці вважають, що найбільш ефективно в національно-патріотичному вихованні студентів проявили себе інтерактивні методи, оскільки при інтерактивній взаємодії відбувається міжособистісне пізнавальне спілкування та взаємовплив усіх його суб’єктів.
Keywords: національно-патріотичне виховання; військово-морські сили; майбутній фахівець морської галузі; інтерактивність; форма; метод; міжнародні виміри