THE MEANING OF WORK FOR THE ELDERLY IN THE PERSPECTIVE OF SOCIAL CHANGES IN THE EMPLOYMENT MARKET: POLISH DIMENSIONS (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
У ХХІ столітті, в час динамічних цивілізаційних, економічних, технологічних та інших змін, змінюється також підхід до професійної діяльності, можливості працевлаштування, а також особистісного розвитку та професійного зростання. Трансформації, динамічний розвиток цивілізації, глобалізація та так звана споживча революція істотно вплинули на зміну поглядів на працю та професійну кар’єру. За таких динамічних трансформацій літні люди, перебуваючи на пенсії, сприймають зміни та працю дещо інакше, ніж молодь, яка виходить на ринок праці. Це пояснюється їх нахилами та особливостями, характерними для їх віку та стану здоров’я. Крім того, діяльність людей похилого віку на ринку праці в наш час непроста. З точки зору зайнятості на «мінливому» ринку праці можна помітити, що, з одного боку, тривалість зайнятості стає все коротшою, але за цей короткий проміжок часу, протягом сталої кількості робочих годин, працівник повинен «реалізувати» якомога більше ідей, ініціатив та заходів, що сприяють розвитку компанії (закладу) роботодавця, щоб не втратити і без того нетривале працевлаштування та можливість додати до портфоліо нові навички чи досягнення. Залучення літніх людей до професійної діяльності, збереження їхньої активності на ринку праці можливе при належній реалізації соціальної, економічної та освітньої політики щодо літніх людей. У статті зосереджено увагу на сутності праці, її цінності та сенсі для людей похилого віку з точки зору трудової діяльності та досвіду виходу на пенсію. Охарактеризовано процес формування людей похилого віку під впливом праці (в минулому і у сучасних умовах) та сприйняття ними самих себе на ринку праці й власних можливостей розвитку.
Keywords: літня людина; цінності; сутність сенсу життя; праця; професійне зростання; ринок праці; працевлаштування