JOINT PHD PROGRAMS AS AN EFFECTIVE TOOL FOR THE INTERNATIONALIZATION OF HIGHER EDUCATION IN GERMANY (Comparative Professional Pedagogy, 2021)
Стаття присвячена вивченню процесу інтернаціоналізації вищої освіти в Німеччині як одному з чинників, що забезпечує міжнародне співробітництво в галузі освіти та науки, посилює конкуренцію на світовому освітньому ринку, підвищує якість підготовки майбутніх фахівців. У розвідці розглянуто особливості спільних ступеневих програм підготовки докторів філософії в німецьких університетах та їх три основні типи, а саме: дослідницький проєкт у межах попередньо визначеної дослідницької теми; попередньо створені схеми академічної співпраці; програма отримання спільного ступеня доктора філософії в університетах за вибором докторанта, які ще не мають офіційної угоди. З’ясовано, що спільні ступеневі програми дають майбутнім докторам філософії можливість розподілити навчання в докторантурі між двома університетами. План підготовки фахівців розробляється спільно двома або більшою кількістю закладів вищої освіти або дослідницьких установ, завдяки чому докторанти мають змогу проводити дослідження на базі декількох університетів чи дослідницьких закладів, отримувати наукову консультаційну підтримку одночасно у декількох досвідчених науковців. Визначено, що зазначені програми стимулюють мобільність і міжкультурний обмін, значно підвищують конкурентоспроможність випускників, сприяють більшій прозорості та узгодженню навчальних програм між собою шляхом взаємного визнання наукових ступенів, а також встановленню тісних міжакадемічних контактів. До ключових інституцій, що сприяють і координують розвиток інтернаціоналізації вищої освіти Німеччини, належать Федеральне міністерство освіти і досліджень (BMBF), Німецьке науково-дослідне товариство (DFG), Конференція ректорів закладів вищої освіти Німеччини (HRK), Німецька служба академічних обмінів (DAAD), Фонд імені Александра фон Гумбольдта (AvH) та ін.
Keywords: інтернаціоналізація; вища освіта; університети; міжнародна мобільність; спільні ступеневі програми підготовки докторів філософії; доктор філософії; дуальні програми підготовки докторів філософії; Німеччина